No sehän nyt vallan lähti käsistä joo.
Eipä siis sen pahempaa. Kunhan olin itteeni tyytyväinen ja sain jotain lisää kirjotettua tulevaa Kiipeilyn harjoittelu -kirjaa varten. Mä uskon, että en ainakaan ite tuu kirjottaan paljoakaan tekniikkatreeneistä, sillä se on niin älyttömän laaja alue ja vaatis aika paljon myös fysiikkaluennointia. En halua, että se kertois vaan parista eri muuvityypistä tai jalkaotteesta. Harmi, sillä se on mun mielestä hyvin tärkee osa treenaamista ja taas kerran se tuntuis jäävän hieman huonolle huomiolle.
Siinä luvussa tulis kuitenkin pystyä käymään läpi edes kansankielisesti niitä tekniikkaan liittyviä perusmuuttujia:
- Painopiste
- Tukipiste(et)
- Liikkeen aloituspiste
Sitten tulis jakaa noita eri ala-osastoihin ja pyrkiä selventään, miten ne liittyy esim.
- ajoitukseen eli liikkeen aloittamisen tai otteiden ottamisen tehokkuus ja ekonomisuus
- tasapainoon eli painopisteen suhde tukipisteisiin
- koordinaatioon eli erilaisten muuvien liikeketjut ja kehon tehokas yhteistoiminta
- eri muuvi- ja otetyyppeihin jne jne.
Eli aika hurjan laaja juttu siitä tulis ja vaikka todella paljon sellanen huvittas tehdä, en usko, että siihen on nyt rahkeita ja aikaa. Lisäks tollanen touhu vaatis pirusti hyviä kuvia ja kuvasarjoja.
Uskon kuitenkin, että en malta olla kirjottamatta edes jotain, kuten on asian laita sen psyykkisen puolen treenaamisen kanssa. Eli jos pystyis antaan edes jotain eväitä monentasosille kiipeilijöille tekniikkaharjottelun hyvään toteutukseen, vois olla ees semityytyväinen. Ehkä siinä voisin pyrkiä suuntaamaan kiipeilijöiden huomiota pois pelkästä voima- yms. treenistä. Tarkotus ois avata silmiä sille faktalle, että tekniikkaa tulee nimenomaan harjoitella omanakin alueenaan, että se kehittyis mahdollisimman hyvin ja ois sitten siirrettävissä vaikeempiin reitteihin ja erilaisiin olosuhteisiin, kivilaatuihin ja kaltevuuksiin.
Joka lukuun mitä ite kirjottelen, tulee varmaan kohtuullinen kasa kirjallisuus- ja nettiviittteitä, joita ei välttämättä kirjan kirjottamisessa ole käytetty, mutta jotka saattaa olla mielenkiintosia ja tutustumisen arvosia.
6 kommenttia:
Voisitko laittaa niitä kirjallisuus- ja nettiviitteitä myös tänne.
Oikein hyvä tekniikkaan ja liikkumiseen panostava treenikirja on muutama vuosi sitten julkaistu Dan Haguen ja Douglas Hunterin
The Self Coached Climber.
Ihan kaikkea fyysisen treenin juttuja siitä en allekirjoita, mutta kirjan liikkumiseen liittyvä osio on erinomainen ja pohjautuu osaksi mm. Hunterin vaimon tanssipuolen kinetiikkaopintoihin.
Tanssijoilla on järjettömän hyvä kropan hallinta ja sieltä puolelta kiipeilijöilläkin on paljon opittavaa.
Vaikka kirja itessään on paljon laajempi kuvineen ja teoriaosineen, tässä pieni tujaus kirjan tekijöiden sivuilta:
http://www.selfcoachedclimber.com/
Mitä lähteitä käytät fysiikkatreenien suunnittelussa?
Oon tehnyt (pääasiassa voimapuolen) valmennusjuttuja eri lajeille melkein 20v. Siinä ajassa pakostakin pään sisälle on kertynyt kaikenlaista enemmän tai vähemmän tärkeetä tietoa. Tohon tulevaan kirjaankin tuleva teksti on käytännössä kaikki omaa tuotosta.
Vaikee siis nimetä mitään yksittäisiä lähteitä. Kirjoja ja nettisivuja melko laajoilta aihealueilta on tullut kahlattua järjettömät määrät ja on tullut juteltua ihan ihmistenkin kanssa saati sitten kokeiltua itekin.
Vaikka ihminen on melko monimutkanen systeemi, ei treenaaminen kuitenkaan mitään erityisen hankalaa oo. Kyse on kuitenkin perustietojen hallinnasta ja syventämisestä ja sitä kautta lajiin soveltamisesta.
Toi soveltaminen on mun mielestä tärkein valmentamiseen liittyvä ominaisuus. Eli käytetään päätä, eikä kopioida valmista kamaa muualta.
Mie oon hankala!:)
Ekkä oo. Sä oot yks helpoimmasta päästä :-))
Lähetä kommentti